TAXI RIJEKA
MENU
itl.ger.eng
O nama
On-line upit
Usluge
Cjenik Taxi Rijeka
Vozila
Marketing
Zakoni u prometu
Zakoni pravilnici i obavijesti
Grad Rijeka
Gradovi
Kvarnerska rivijera
Istra
Otok Rab
Otok Cres
Otok Krk
Otok Losinj
Otok Pag
Putnički transferi
Preporučamo
Zračna luka Rijeka - Krk
Zračna luka Pula
Zračna luka Pleso
Taxi Rijeka
ACI Marine
Partneri
Apartmani i agencije
 RSS - Favorites
 English
 Deutsch
 Italiano
 Ruski

Kontakt telefon 091/500-3355 e-mail: taxirijeka@net.hr


Taxi služba, prijevoz putnika, najam vozila s vozačem, usluge transfera, TEL 091 500 33 55 - Krešimir

Grad Sisak - Taxi Rijeka do / od Sisak

  TAXI RIJEKA - RIJEKA TAXI, RIJEKA-TAXI TEAM
RIJEKA - CROATIA     RIJEKA - HRVATSKA
 
 
TAXI RIJEKA DO / OD SISAK
TAXI AERODROM RIJEKA DO / SISAK

 

Grad Sisak smjestio se jugoistočno od Zagreba na utocima Odre u Kupu i Kupe u Savu. Najstariji stanovnici iz pretpovijesti nisu iza sebe ostavili ni ime. O njima svjedoče samo ostaci oruđa i kipići idola. Arheološki ostaci govore o starosjedilačkim ilirskim plemenima koje su u 4. stoljeću prije Krista pokorili Kelti koji dolaze na ovo područje. Kelti su se etnički i kulturološki izmiješali s Ilirima i utemeljili naselje Segesticu. Naselje je bilo smješteno na desnoj obali Kupe na prostoru sadašnjeg Pogorelca i Zibela.

Strabon i Plinije prvi govore o dva naselja; Segestici i Sisciji na lijevoj obali Kupe. Ilirsko-kletska plemena uspijevala su se odupirati rimskim pritiscima sve do 35. godina prije Krista kada je Oktavijan zauzeo i razorio Segesticu. Od tog vremena rimski izvori spominju samo jedno ime - Siscia. U Rimskom Carstvu Siscia mijenja status od vojnog logora, preko utvrđenog grada do grada s punim rimskim pravom. Sredinom trećeg stoljeća, za cara Galijena, osnovana je poznata kovnica novca koja je ponekad imala čak i do sedam radionica. Svoj vrhunac Siscia je dostigla 297. godine kada je postala središtem provincije Panonije Savije. U tom razdoblju grad je važno raskrižje rimskih putova, središte obrta i sjedište carskog ureda za ubiranje poreza. Kršćanstvo, koje se unatoč progonima, nezaustavljivo širi Carstvom uhvatilo je korijenje i u Sisciji. Točnih podataka o osnivanju Sisačke biskupije nema, no može se zaključiti da je riječ o 3. stoljeću.

Prvi poznati sisački biskup bio je Kvirin koji je biskupovao od 284. godine pa do mučeničke smrti, vjerojatno 303. Propadanjem Rimskog Carstva gubi se značaj Siska kao središta, a velika seoba naroda dovela je do Siska Hune, Gale, Avare i Slavene koji su srušili i dobrim dijelom uništili antičku kulturu. Slavenska plemena su ostala na ovom prostoru i nametnula se starosjediocima i jezikom. Nekoliko stoljeća sisačke povijesti ostaje nerazjašnjeno sve do 9. stoljeća kada se pojavljuje u povijesti Hrvata. Početkom 9. stoljeća Hrvati priznaju vlast Franaka s kojima u sukob dolazi knez Panonske Hrvatske Ljudevit Posavski jer se želi riješiti vazalskog položaja. Za uporište u otporu i borbi za osamostaljenjem Ljudevit Posavski 819. godine izabire Sisak što potvrđuje da grad i tada ima preduvjete za življenje i obranu.

U vrijeme turskih osvajanja Sisak sa svojim starim gradom sagrađenim u obliku trokuta od kamenja i opeka antičke Siscije postaje važna strateška točka u obrani hrvatske. od 1591. do 1593. Turci su tri puta opsjedali Sisak. Hrvatski ban Toma Bakač Erdody bio je na čelu kršćanske vojske koja je 22. lipnja 1593. obranila Sisak i Europu. Sisačka tvrđa svjedok slavne pobjede i pogibije turskog vojskovođe Hasan-paše Predojevića stoji i danas kao nijemi svjedok slavne prošlosti.

Kraj 19. stoljeća označio je nagli privredni razvoj u kojem industrija počinje prevladavati trgovačko-obrtnička privredna obilježja. Značajnu ulogu u svemu tome odigrao je sisački gradonačelnik Franjo Lovrić koji je s gradskim zastupstvom donio cijeli niz važnih odluka koje su bile sudbinske za razvoj grada. Dvadeseto stoljeće donosi industrijalizaciju Siska koja će posebno doći do izražaja nakon I. svjetskog rata, što će utjecati na naglo povećanje broja stanovnika.

Pred II.svjetski rat Sisak je važno središte riječnog prometa, metalurške, kemijske, drvne i prehrambene industrije. Veliki broj industrijskih radnika pogodovao je snažnom razvoju radničkoga i sindikalnoga pokreta. Kao logičan slijed svega toga bilo je organiziranje prve oružane antifašističke postrojbe poznate pod imenom Sisački partizanski odred. Grad je tijekom rata doživio dosta velika razaranja i to posebno u industrijskim postrojenjima. Poslije II. svjetskog rata dolazi do razvoja metalurške, kemijske, prehrambene i tekstilne industrije što je Sisak dovelo u red industrijski najrazvijenijih gradova u Hrvatskoj. Grad se počinje širiti prema svojim rubnim područjima i to naročito u predgrađa gdje su smještene tvornice.

Sisak je i fakultetski grad zahvaljujući Metalurškom fakultetu. U kulturi su tri ustanove: Dom kulture "Kristalna kocka vedrine", Narodna knjižnica i čitaonica, te Gradski muzej. Tu su i Državni arhiv, "Matica hrvatska", kao i Hrvatsko pjevačko društvo "Danica, osnovano u 19. st., te "Daska". Poznati su Sisački umjetnici: Milan Steiner, Želimir Janeš, Ivan Kožarić, Slavo Striegl, Ivan Kožarić, Gabrijela Kolar i Ivica Antolčić. U književnosti je trag ostavio Jopis Sever.

Od niza znamenitih povijesnih osoba vezanih za Grad glavno mjesto je zauzeo sisački biskup i mučenik sveti Kvirin koji je izabran za zaštitnika Siska. Svakog 4. lipnja, od 1995. godine građani Siska slave Dan Grada slaveći svog zaštitnika koji neumorno bdije nad njima


Obratite nam se s povjerenjem taxirijeka@net.hr
 
TAXI RIJEKA - RIJEKA TAXI, RIJEKA-TAXI TEAM
 
RIJEKA - CROATIA     RIJEKA - HRVATSKA 


►  Gradovi  - Friday, December 12, 2008
  |   Print   |   Home

  

Copyright©2008-2013. by Transfer service - All rights reserved.
Taxi Rijeka - Rijeka Taxi - Design & Hosting: Poslovni forum d.o.o. Rijeka
TREBATE LI VOŽNJU?   NARUČITE TAXI
Mobitel: 091 / 500 3355 - Telefon: 051 / 335 138
Link na ostale informacije o taxi uslugama